Slaný koláč k květákovou náplní
Zařazeno v kategorii: Recepty - Pečivo > Slané pečivo
Autor: lucka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 3 356×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Slaný koláč k květákovou náplní ingredience:
230g hladké nebo polohrubé mouky + trochu na poprášení pracovní plochy ,špetku soli ,150g studeného másla, nakrájeného na kousky ,1 žloutek z velkého vejce ,2-3 lžíce ledové vody . sůl, pepř, sekanou pažitku a strouhaný muškátový oříšek Na napln:,1 květák, rozebraný na malé růžičky ,100g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, nakrájené na kostičky ,3 velká vejce ,280ml smetany ke šlehání ,180g strouhaného sýra (ementál
Slaný koláč k květákovou náplní postup:
1. Přísady na těsto zpracujte buď v robotu, nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.2. Vyjměte ho a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Formu dejte na půl hodiny do chladničky.
3. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko alobalu nebo pečicího papíru, zatižte je suchými fazolemi a korpus krátce předpečte; stačí dvanáct až patnáct minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a pečte ještě pět až sedm minut, dokud korpus jemně nezezlátne.
4. Mezitím dejte do kastrolu vařit osolenou vodu a pak v ní pět minut povařte růžičky květáku. Sceďte je a nechte vychladnout. V silnostěnné nepřilnavé pánvi vyškvařte slaninu, ale jen jemně, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.
5. V míse smíchejte vejce, smetanu, sýr a koření, přimíchejte květák i slaninu a směs vlijte do korpusu. Pečte asi půl hodiny, aby okraje těsta úplně zezlátly a náplň zpevnila. Potom nechte koláč další půlhodinu vychladnout, protože je nejlepší mírně vlažný.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Slaný koláč k květákovou náplní"
Zkuste také
Reklama