Sekaná - domácí sekaná
Zařazeno v kategorii: Recepty - Maso, pečené, vařené, dušené > Mleté masa
Autor: Lenka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 1 komentář zobrazeno 69 693×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Sekaná - domácí sekaná ingredience:
* 2 krajíčky čerstvého bílého chleba, bez kůrky, semleté či zpracované v robotu na strouhanku
* 500 g mletého libového vepřového masa
* 1 cibule, nakrájená nahrubo
* 1 stroužek česneku, hrubě nasekaný
* velká hrst petržele
* 1 lžíce čerstvě nasekaného oregana nebo 1 lžička sušeného
* 4 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
* 1 našlehané vejce
* 8 plátků pršutu (prosciutta)
* pepř a sůl
Sekaná - domácí sekaná postup:
Rozehřejte troubu na 190 °C.Strouhanku a maso vložte do mísy. V mixéru poté najemno zpracujte cibuli, česnek i bylinky. Přidejte do mísy spolu s vejcem a sýrem. Jemně pokrájejte dva plátky pršutu a přidejte je do směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte vidličkou či rukama.
Zbývajícím pršutem (dobře vám ale poslouží i kvalitní anglická slanina) vyložte chlebovou formu o objemu 1,5 l. Pak ji vložte do pekáče a nalijte do něj z rychlovarné konvice tolik vroucí vody, aby dosahovala do poloviny výšky formy.
Do formy natlačte směs a povrch překryjte cípy pršutu. Pečte asi hodinu, aby se sekaná smrštila a odlepila od stěn. Nechte deset minut chladnout ve formě, pak slijte tekutinu a vyklopte na prkénko. Sekanou nakrájejte na silné plátky a jezte zatepla či zastudena, nejlépe se salátem.
Jednoduchý trik, jak snížit obsah tuku v sekané téměř o polovinu: stačí, když vepřové maso nahradíte mletým kuřecím nebo krůtím masem.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Sekaná - domácí sekaná"
Zkuste také
Reklama