Jíška
Zařazeno v kategorii: Recepty - Polévky > Zavářky a vložky do polévek
Autor: Mawa
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 1 komentář zobrazeno 32 366×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Jíška ingredience:
- máslo, nebo rostlinný tuk (olej)
- hladká mouka
- máslo
- cibule
Jíška postup:
Na pánvičce rozpálíme máslo, nebo rostlinný tuk, zasypeme hladkou moukou a stále mícháme:Příprava z tuku (oleje):
a) Hnědou jíšku získáme tak, že mouku mícháme v rozpáleném tuku až se osmaží dozlatova
b) Světlou jíšku získáme tak, že mouku necháme v rozpáleném tuku jen zpěnit
Bledou jíšku připravujeme z másla:
c) Na cibulovou bledou jíšku zpěníme cibulku v másle, zasypeme moukou a restujeme
d) Na tmavou cibulovou jíšku přidáme cibuli až do hotové bledé jíšky, protože při delším restování by se cibule připálila a zhořkla!
Doporučení:
Jíšku ředíme studenou polévkou, vývarem z kostí nebo vodou! Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Pro docílení hladké a jemné chuti vaříme jíšku 30 minut.
TIP:
Do tmavé cibulové jíšky můžeme přidat na konci výroby rozlisovaný česnek. Například sladkokyselé zelí po zahuštění hnědou cibulovou jíškou s česnekem chutná skvěle.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Jíška"
Zkuste také
Reklama