Bábovka-tlačenka
Zařazeno v kategorii: Recepty - Bezmasá jídla a sýry
Autor: Veruška
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 3 748×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Bábovka-tlačenka ingredience:
1 kg vepřového plecka, 1 vepřové srdce, 1 vepřový jazyk, po lžičce kuliček pepře a nového koření, 4 bobkové listy, sůl, 1 lžíce majoránky, 5-6 stroužků česneku, 50 g želatiny
Bábovka-tlačenka postup:
Do hrnce dáme asi 1,5 l vody, osolíme, přidáme kuličky koření, bobkový list a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme očištěné maso a uvaříme doměkka.Měkké maso vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout, aby se lépe krájelo.
Vývar přecedíme a odměříme ho přesně 1 litr. Z tohoto odměřeného litru odebereme asi půl hrnku a zbytek nalijeme zpátky do hrnce.
Maso pokrájíme na kostičky a vrátíme do odměřeného vývaru. Přidáme majoránku a rozmačkaný česnek, promícháme, znovu zahřejeme a necháme přejít varem. Odstavíme.
Do vývaru v hrnku nasypeme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat.
Až obsah hrnce nebude vařit, nalijeme do něho z hrnku vývar s želatinou a dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme či dokořeníme. Chuť by měla být výrazná, při chladnutí a tuhnutí tlačenky se zjemní.
Za občasného míchání necháme tlačenku trochu prochladnout a pak nalijeme do bábovkové formy vypláchnuté studenou vodou. Dáme ztuhnout do druhého dne do ledničky.
Formu se ztuhlou tlačenkou si položíme na ruce a dáme pod horkou tekoucí vodu. Až se tlačenka uvolní (poznáme rukama), přeneseme ji na talíř a vrátíme do ledničky, aby ztuhnul teplem narušený povrch.
Podáváme s cibulí, octem a chlebem.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Bábovka-tlačenka"
Zkuste také
Reklama