Vepřové nadivoko
Zařazeno v kategorii: Recepty - Maso, pečené, vařené, dušené > Zvěřina
Autor: Veruška
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 3 156×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Vepřové nadivoko ingredience:
1 kg vepřové kýty, cca 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) pokrájené na nudličky, 2 cibule, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, zázvor, olej, 80 g anglické slaniny, citronová šťáva, 300 ml červeného vína, 500 ml smetany na vaření, 1 lžíce hladké mouky
Vepřové nadivoko postup:
Rozdrtíme 4 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 2 bobkové listy. Přidáme po čtvrt lžičce tymiánu a mletého zázvoru. Důkladně promícháme se 2 lžícemi oleje a touto směsí potřeme ze všech stran omyté a osušené maso. Dáme na 2 dny do chladu.Anglickou nakrájíme na dlouhé úzké hranolky a prošpikujeme jí maso. Pokapeme citronovou šťávou a na rozpáleném oleji ze všech stran opečeme.
Opečené maso ze všech stran osolíme, přidáme k němu všechnu zeleninu, pokrájenou cibuli, po 5 kuličkách nového koření a pepře, 2 bobkové listy a posypeme tymiánem.
Podlijeme vínem, přikryjeme a upečeme doměkka. Podle potřeby můžeme podlít dalším vínem nebo vodou.
Měkké maso vyjmeme, z pekáče vybereme bobkové listy a zbytek rozmixujeme dohladka. Přecedíme do kastrolu.
V hrnku smetany rozkvedláme mouku, přilijeme k omáčce (přes cedník) a za občasného promíchání povaříme asi 10 minut. Zbytek smetany přidáme nebo nepřidáme podle vlastního uvážení.
Omáčku dochutíme podle potřeby solí a citronovou šťávou.
Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Vepřové nadivoko"
Zkuste také
Reklama