Svíčková pečeně
Zařazeno v kategorii: Recepty - Omáčky
Autor: Martin
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 17 144×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Svíčková pečeně ingredience:
6 větších mrkví
1 velký celer
6 petrželí nebo pastináků
2 větší cibule, nahrubo
200 g másla
1½ kg hovězí loupané plece
200 g slaniny, nakrájené na klínky
4–5 bobkových listů
8 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
2 lžíce soli
Na zahuštění omáčky:
250 ml smetany ke šlehání nebo kysané smetany
2 lžíce mléka
2 lžíce hladké mouky
Na ozdobu:
nakládané brusinky
citron, na kolečka
Svíčková pečeně postup:
1. Připravte si zeleninuKořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.
2. Dopřejte masu odpočinek
Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem. Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.
3. Upečte hovězí doměkka
Rozpalte troubu na 160 °C. Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání. Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.
4. Dokončete omáčku Mouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte. Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.
Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.
TIP:
Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo totiž po vychlazení ztuhne a zamezí přístupu vzduchu. Maso tak bude měkčí a lahodnější.
Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Svíčková pečeně"
Zkuste také
Reklama