Pravá svíčková
Zařazeno v kategorii: Recepty - Omáčky
Autor: lucka
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 12 750×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Pravá svíčková ingredience:
1,5kg falešné svíčkové
100g uzeného špeku
0,5litru 8% octa
0,5l vody
3 cibule
2 lžíce sádla
3 mrkve
3 petržele
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
voda na podlití
špetka soli
250ml smetany ke šlehání
50g hladké mouky
50g másla
1 lžíce krupicového cukru
brusinky
ušlehaná šlehačka
Pravá svíčková postup:
Vodu svaříme s octem a necháme vychladnout. Omyté a osušené maso prošpikujeme uzeným špekem nakrájeným na tenké nudličky. Pak je vložíme do hlubší nádoby, zalijeme nálevem a pokryjeme cibulí, nakrájenou na kolečka. Nádobu přiklopíme a uložíme do druhého dne na chladné místo.Před přípravou svíčkové vložíme bobkový list, nové koření a celý pepř do malého hrnku, zalijeme trochou vody a necháme zvolna vařit asi 30 minut. Maso vyjmeme z nálevu a i s cibulí přendáme na rozpálené sádlo. Pak je prudce orestujeme ze všech stran, přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou zeleninu, mírně podlijeme vodou a pod poklicí dusíme do měkka. Měkké maso opatrně vyjmeme a naporcujeme. Vydušenou šťávu se zeleninou rozmixujeme, přidáme vývar z koření a omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Na rozpálené máslo nasypeme cukr, necháme jej mírně zhnědnout a vmícháme do omáčky. Tu ještě dochutíme solí, případně dokyselíme octem. Vložíme zpět prohřát naporcované maso a podáváme s kynutým knedlíkem. Na každou porci masa dáme lžičku brusinkového kompotu a na něj kopeček šlehačky.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Pravá svíčková"
Zkuste také
Reklama