Domácí šunka
Zařazeno v kategorii: Recepty - Maso, pečené, vařené, dušené > Vepřové maso
Autor: Martin
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 43 168×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Domácí šunka ingredience:
- 1 kg vepřové kýty
- 25 g rychlosoli (Solící dusitanová směs Praganda zachová krásnou barvu šunky, která nešedne), nebo ji lze z větší části nahradit běžnou solí, alespoň lžička Pragandy však pomůže zachovat barvu)
- lžičku moučkového cukru
- 1 dcl vody
Domácí šunka postup:
Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, asi jako na guláš. Záleží na každém, jakou strukturu bude chtít. Samozřejmě čím větší kusy, tím větší problém s jejich spojením, aby šunka při krájení držela pohromadě. Do mísy klaďte jednotlivé vrstvy masa a zasypávejte solí.Než začnete hníst (míchat) maso, přidejte malou lžičku moučkového cukru. Ten podle některých kutilů zajistí to, že šunka bude vonět šunkou a ne kusem uvařené kýty.
Maso musíte hníst rukama tak dlouho, než se na okrajích nezačne vylučovat jakési mazlavé "blátíčko" – vytře se bílkovina z masa. Během míchání postupně přilévejte vodu. Čím déle mícháte, tím lépe, alespoň půl hodiny. (TIP: pár kousků masa umelte, nebo najemno rozsekejte. Pak vmíchejte do ostatního masa a uvidíte, jak se hezky spojí).
Směs nechte 48 hodin v lednici, dvakrát denně zamíchat a prohníst.
Jak vařit:
Do velkého hrnce nalijte vodu, do menšího napěchujte směs masa a utěsněte ji třeba malým talířkem, který pasuje akorát do vnitřního průměru hrnce.
Na talířek můžete postavit hrneček, po rozehřátí vody hrnec s masem vložte do vodní lázně a přikryjte poklicí. Finta je v tom, že je třeba směs pořádně zatížit.
Poklici můžete připevnili k hrnci zavařovačkou, takže hrneček působil na talířek jako závaží. V podstatě tak tento systém nahradí šunkovar.
Je třeba naměřit si vodu pro lázeň tak, aby hladina zasahovala nad úroveň masa. Vodu ohřejte, aby se teplota pohybovala v rozmezí 70–75 stupňů. Je to někdy těžké uhlídat, každý máme jiný sporák.
Takto pomalu šunku vařte asi 1,5 hodiny (z kila masa). Kdo bude vyrábět v šunkovaru, vyjde mu válec. Různé zdroje uvádějí různou dobu varu, nejčastěji se mluví o 10 minutách na centimetr průměru anebo o hodině na kilo masa.
Pokud vydržíte, nechte přes noc vychladit v lednici a dobrou chuť:-)
Fotografie
Ohodnoťte recept "Domácí šunka"
Zkuste také
Reklama