Tlačenka tmavá
Zařazeno v kategorii: Recepty - Maso, pečené, vařené, dušené > Skopové, telecí a jiné maso
Autor: Jarda
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 9 819×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Tlačenka tmavá ingredience:
30% libového masa z krkovičky nebo plece, 50% tučného masa, 5% jazyka a srdce, 15% vařených kůžiček, vepřové krve a polévky
Koření na 10kg tlačenky: 20g mletého pepře, 15g nového koření, 3g majoránky, 10g třeného česneku, 200g soli, podle zvyku můžeme přidat i mletý kmín, mletý hřebíček nebo strouhanou cibuli
Tlačenka tmavá postup:
Vařená vybraná masa nakrájíme na úhledné kostky (libové na větší, tučné na menší). Vařené vepřové kůže umeleme na strojku na maso. Pokrájené a mleté suroviny vložíme do větší nádoby a promícháme s mletými vepřovými kůžemi, přecezenou krví a polévkou. Směs osolíme, okořeníme a zamícháme. Po zamíchání ji volně plníme do dobře vypraného obráceného žaludlu, měchýře, popřípadě i umělého střeva. Tlačenky zavážeme a vložíme do vřelé polívky nebo vody a zavaříme. Tlačenky propícháme tenkou jehlou, abychom je zbavili vzduchzu.Pak teplotu snížíme na 90°C a vaříme cca 3 hodiny. Před vyndáním špejlí zkusíme, zda je tlačenka dostatečně uvařená (nesmí z ní vytékat krvavě zbarvená šťáva). Potom tlačenky vyndáme a dáme je do studené vody, opláchneme a položíme na misku, aby vychladly.Téměř vychlazené tlačenky obrátíme, přiložíme na ně prkénko a zatížíme je.Takto připravené tlačenky necháme úplně vychladnout, nejlépe do příštího dne.Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Tlačenka tmavá"
Zkuste také
Reklama