Švestkové knedlíky
Zařazeno v kategorii: Recepty - Sladká jídla
Autor: lucka
před 16 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 4 611×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Švestkové knedlíky ingredience:
250g hrubé mouky
2 větší brambory
1 vejce
špetka soli
asi 1/16l mléka
pěkně uzrálé švestky
pomletý mák
rozpuštěné máslo, nebo sádlo
cukr
Švestkové knedlíky postup:
Den předem ubvařené brambory oloupáme. Na vál si prosijeme mouku se solí a bramhory na ni nastrouháme na jemném struhadle. Doprostřed všeho uděláme důlek. V mléce umícháme vejce a nalijeme do důlku. Výpracujeme hladké tužší těsto.Těsto vyválíme na dlouhý váleček a ukrajujeme z něho kousky, které zploštíme na placičku velkou tak akorát, aby velice tence pokryla celou, utěrkou naleštěnou švestku (babička říkávala, že podle toho jak tenulinké těsto je se pozná, jak dobrá kuchařka vaří knedlíky).
Do velkého širokého kastrolu dáme hodně vody a když začne vařit, mírně ji osolíme, snížíme oheň a knedlíky do ni v jedné vrstvě vložíme. Zamícháme vařečkou, aby se nám knedlíky nepřilepily ke dnu. Vaříme je asi 5-7min. (podle velokosti knedlíků), možná nadvakrát.
Vyjmeme knedlíky pomocí děrované naběračky na nahřátou mísu a vedle podáváme misku s pomletým máke, cukřenku (sypátko) a kastrůlek s rozpuštěným máslem, nebo sádlem tak, aby každý stolovník si posloužil obložením knedliků dle své chuti.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Švestkové knedlíky"
Zkuste také
Reklama