Recepty - Omáčky (celkem 154)
Slaninová omáčka
Recepty - Omáčky → Slaninu nakrájenou na drobné kostky rozpustíme. Škvarečky lžící vyndáme a zatím odložíme. Do zbylého tuku přidáme pokrájenou cibuli, osmahneme, vmícháme mouku a připravíme světlou ... Pokračovat »
Gulášová omáčka
Recepty - Omáčky → Na sádle osmahneme pokrájenou cibuli a přidáme na drobné kostky nakrájené maso. Osmahneme, pak mírně podléváme vývarem a pod poklicí dusíme do měkka. Když je maso měkké, vyvaříme o ... Pokračovat »
Šunková omáčka
Recepty - Omáčky → Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zředíme ji sladkou smetanou a vývarem a povaříme. Zakapeme citronem, přidáme sůl a pepř a nakonec jemně ... Pokračovat »
Bílá houbová omáčka
Recepty - Omáčky → Houby očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme, pokapeme trochou citronové šťávy, aby neztmavly, a chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ... Pokračovat »
Zasmažená houbová omáčka
Recepty - Omáčky → Sušené houby namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je zcedíme a jemně usekáme. Vodu použijeme na omáčku. Z másla, pokrájené cibule a hladké mouky umícháme světlou jíšku, zře ... Pokračovat »
Smetanová houbová omáčka
Recepty - Omáčky → Očištěné houby nakrájíme na plátky, pokapeme citronem a dusíme na polovině másla s jemně nasekanou cibulí. Z druhé poloviny másla a mouky připravíme jíšku, zředíme ji vývarem a 20 ... Pokračovat »
Omáčka z rajčatového protlaku
Recepty - Omáčky → Cibuli jemně nakrájíme, osmahneme na másle, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Zředíme ji vývarem, našleháme a 20 minut povaříme. Do hotové omáčky přidáme protlak a podle ... Pokračovat »
Krémová koprová omáčka
Recepty - Omáčky → Kopr nasekáme, polijeme troškou vody s octem a povaříme. Dáme vařit smetanu, přidáme mouku rozmíchanou v části smetany a povaříme. Osolíme, ochutíme cukrem a nakonec vmícháme povař ... Pokračovat »
Cibulová omáčka s vínem
Recepty - Omáčky → Jemně nakrájenou cibuli osmahneme do růžova. Přidáme mouku, nastrouhaný chléb a smažený do hněda. Zalijeme vínem a vývarem, osladíme, osolíme a okyselíme.Povaříme asi 10 minut. Omá ... Pokračovat »
Papriková bešamelová omáčka
Recepty - Omáčky → Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme studeným mlékem, našleháme a pomalu vaříme asi půl hodiny. Vmícháme papriku rozpuštěnou v troše vody a trochu sladké smetan ... Pokračovat »
Sýrová bešamelová omáčka
Recepty - Omáčky → Připravíme si základní bešamelovou omáčku. Žloutky rozmícháme se smetanou a strouhaným sýrem a pomalu zašleháme do této základní omáčky. Krátce prohřejeme (už ale nevaříme). ... Pokračovat »
Segedínský guláš - Segedín
Recepty - Omáčky → Nejlép v tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín. Maso necháme osmahnout, osolíme, popepříme, přidámě čer ... Pokračovat »
Švestková omáčka
Recepty - Omáčky → Polovinu švestek nahrubo rozmixujeme, druhou polovinu jen rozpůlíme a oza častého míchání vaříme, až omáčka začne houstnout. Potom přidáme cukr, ocet, sůl a vaříme do zhoustnutí. K ... Pokračovat »
Pomerančová omáčka
Recepty - Omáčky → Z másla a mouky připravíme jíšku, zředíme ji vývarem a vínem a povaříme. Přilijeme šťávu z citronu a pomerančů, nastrouhanou kůru z citronu, omáčku osolíme a podle chuti přisladíme ... Pokračovat »
Troubový guláš
Recepty - Omáčky → Vše vložíme do pekáče přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 250 stupňů. Pečeme hodinu (vepřové) až hodinu a půl(hovězí) V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOTEVÍRÁME, NEMÍCHÁME !!! ... Pokračovat »
Zeleninová omáčka
Recepty - Omáčky → Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, za stálého míchání ji zředíme studeným vývarem a povaříme asi 20 minut. Zvlášť povaříme v osolené vodě na špalíčky nakrájenou mrkev a na r ... Pokračovat »
Lososová omáčka
Recepty - Omáčky → Čerstvou zeleninu nejprve krátce povaříme. Uzeného lososa nakrájíme na proužky. Z uvedených přísad uvaříme světlou omáčku a přidáme do ní předvařenou zeleninu a uzeného lososa. Om ... Pokračovat »
Smetanová omáčka
Recepty - Omáčky → Jíšku připravíme z másla a mouky a zředíme mlékem a několik minut povaříme. Do husté studené omáčky vmícháme hořčici a dochutíme. Dále přidáme žloutky a smetanu. Podáváme k rybě. ... Pokračovat »
Houbová omáčka
Recepty - Omáčky → Šalvěj nasekáme, česnek prolisujeme. Asi 30 g másla rozehřejeme a zpěníme na něm šalvěj a česnek. Zalijeme smetanou, přidáme nastrouhanou nivu, tavený sýr a zvolna zahříváme, až s ... Pokračovat »
Cibulová omáčka
Recepty - Omáčky → Cibule nakrájíme na osminky. 2. Cibule vaříme na středním ohni v mléce s muškátovým oříškem, solí, pepřem a bobk. listem. Vaříme, až je cibule měkká. Vyndáme bobkový list. 3. M ... Pokračovat »