Mazanec
Zařazeno v kategorii: Recepty - Pečivo > Sladké pečivo
Autor: lucka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 8 126×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Mazanec ingredience:
750g polohrubé mouky, 150g cukru, sůl, vanilka, citrónová kůra, 3/8l mléka, 40g droždí, 2 žloutky, 150g másla, 50g rozinek, 50g mandlí, tuk na potření plechu, 1 celé vejce na potření
Mazanec postup:
Mouku s cukrem prosejeme do nahřáté mísy, přidáme sůl, vanilku a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Z poloviny vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a trošky mouky připravíme kvásek, a když vykyne, vlijeme jej do mísy. Přidáme ve zbylém mléce rozmíchané žloutky a nakoneci rozpuštěný tuk. Těsto zpracujeme v míse vařečkou, přesuneme je na vál a na něm je dopracujeme. Těsto musí být tužší, hladké a nesmí se chytat na válu. Pak je dáme zpět do mísy, povrch poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teple vykynout. Asi za půl hodiny těsto převálíme, přidáme do něho rozinky a polovinu oloupaných, na nudličky pokrájených mandlí. Těsto necháme znovu kynout, pak vyválíme velký kulatý bochánek, dáme na plech potřený tukem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších deset minut kynout. Povrch bochánku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a když vejce zaschne, nakrojíme na povrchu ostrým nožem do středu křížek. Bochánek dáme do středně vyhřáté trouby a zvolna asi 50 minut pečemeFotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Mazanec"
Zkuste také
Reklama