Jablkový drobenkový koláč
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Koláče, buchty, bábovky
Autor: Lucka
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 22 556×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Jablkový drobenkový koláč ingredience:
Na těsto:
200g hladké mouky
100g měkkého másla
50g krystalového nebo moučkového cukru
špetka soli
špetka nastrouhané citronové kůry
1 malé vejce
Náplň:
2 lžíce umletých lískových ořechů
1kg jablek
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce rozinek
1 lžička mleté skořice
špetka mletého muškátového oříšku
3 lžíce rumu
Drobenka:
100g másla
150g cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička vanilkového cukru
150g polohrubé mouky
Jablkový drobenkový koláč postup:
Mouku prosijeme na vál, do středu uděláme důlek. Máslo rozdrobíme do důlku. Přidáme cukr, sůl, citrónovou kůru a vejce. Prsty smícháme máslo, cukr a vejce. Směs másla, vajíčka a cukru rozsekáváme nožem s moukou tak dlouho, až vznikne drobenka. To musí proběhnout rychle, aby máslo příliš nezměklo. Těsto rychle zpracujeme rukama. Čím rychleji to půjde, tím bude těsto hebčí. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky.Pak vyválíme těsto na pomoučeném válu a dáme do formy vyložené pečícím papírem. Posypeme mletými ořechy. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, rozkrájíme na plátky a koláč jimi hustě obložíme. Jablka okamžitě pokapeme citrónovou šťávou a posypeme oříškem a cukrem. Troubu zahřejeme na 200C.
Máslo, cukr, skořici, vanilkový cukr a mouku rozemneme na drobenku. Tou pak posypeme jablka.
Koláč pečeme asi 35 minut. Drobenka nesmí příliš ztmavnout.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Jablkový drobenkový koláč"
Zkuste také
Reklama