Vánočka staročeská
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Koláče, buchty, bábovky
Autor: Lenka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 17 520×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Vánočka staročeská ingredience:
1 kg polohrubé mouky,
200 g cukru (krystal),
půl litru vlažného mléka,
300 g másla,
5 až 6 dkg droždí,
1 vanilinový cukr,
3 žloutky,
sůl,
rozinky,
mandle (kandované ovoce),
muškátový oříšek,
citrónová kůra,
tuk na vymazání plechu
Vánočka staročeská postup:
Část rozdrobeného droždí, cukru, mléka a mouky zamícháme a necháme vykynout.Do mísy nasypeme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství soli, citrónovou kůru, vanilinový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek.
Vlijeme vykynutý kvásek a těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nelepí na vařečku.
Nakonec přidáme podle chuti drcené mandle, rozinky, kandované ovoce.
Bochánek z těsta necháme potom kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů.
Před vložením do trouby ještě potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi.
Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily.
Pečeme zvolna asi 50 minut do zlatohněda.
Jak uspět s vánočkou
Nechte vánočce čas. Těsto může kynout i přes noc – jen tak bude vánočka vláčná a nepopraská.
Rozinky a mandle je dobré zapracovat do těsta až po vykynutí.
Nezapomeňte upletenou vánočku propíchnout proti sobě špejlemi – jen tak se vánočka nezbortí.
Vánočka se cukruje až po vychladnutí.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Vánočka staročeská"
Zkuste také
Reklama