Křehký jablkovec
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Koláče, buchty, bábovky
Autor: Veruška
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 5 462×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Křehký jablkovec ingredience:
mouka hladká: 300 g
šlehačka: na ozdobu
Mandlové lupínky: 3 lžíce
mouka na vysypání formy
tuk na vymazání formy
rozinky: 3 lžíce
cukr krupice: 3 lžíce
cukr vanilkový: 1
jablka: 4
voda: 2 lžíce
žloutek: 2
máslo: 250 g
máta: na ozdobu
Křehký jablkovec postup:
Krok 1: Do mouky nakrájíme rozměklé máslo, přidáme žloutky, 2 lžíce vody a vše spojíme v těsto, které nesolíme ani nesladíme. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly a z nich pak vyválíme obdélníky. Jeden vyválený plát přeneseme na vymaštěný a vysypaný plech.Krok 2: Jablka zbavíme slupky a jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Naneseme je rovnoměrně na spodní plát, posypeme vanilkovým i krystalovým cukrem, rozinkami a mandlovými lupínky. Potom je překryjeme druhým plátem těsta a na několika místech propícháme vidličkou.
Krok 3:
Jablkovec pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Vychladlý moučník nakrájíme a podle chuti zdobíme šlehačkou a mátou.
TIP: Mandlové lupínky můžeme nahradit vlašskými ořechy.
Moučník nejlépe chutná druhý den, když je uležený a vychlazený v lednici.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Křehký jablkovec"
Zkuste také
Reklama