DOMÁCÍ OŘECHOVÝ LIKÉR
Zařazeno v kategorii: Recepty - Nápoje > Domácí vína a kořalky
Autor: Radek
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 2 komentáře zobrazeno 51 041×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
DOMÁCÍ OŘECHOVÝ LIKÉR ingredience:
1) 1,2 kg zelených vlašských ořechů
2) 10 ks hřebíčku
3) kousek skořice
4) kůru z 1 pomeranče
5) 0,9 kg cukru
6) 0,9 l vody
7) 0,7 l 80% konzumního lihu
DOMÁCÍ OŘECHOVÝ LIKÉR postup:
Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjememe je, nakrájíme na kolečka nebo rozčtvrtíme a nasypeme je do velké lahve od okurek. (Při krájení je potřeba použít gumové rukavice, jinak budete mít obarvené ruce asi tři týdny.) Ořechy zalijeme lihem a 0,45 l vody. Přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče. Ořechy musí být ponořené. Láhev uzavřeme celofánem a necháme ji tři týdny na slunném místě. Občas se sklenicí zamícháme.Po třech týdnech obsah lahve přelijeme přes cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě přelijeme přes jemné plátno. Povaříme 0,45 l vody s cukrem a po vychlazení přilijeme k likéru. Vše promícháme a nalijeme do lahví a zazátkujeme. Líkér by se neměl kazit protože jeho konečná koncentrace je přibližně 30% osahu alkoholu. Likér má příjemně sladce hořkou chuť.
Pro zajímavost: konzumní líh se dá pořídit v Lihovaru Smíchov, Praha 5, cca 80,-Kč za 0,33 l lahev. V drogeriích a lékárnách jsem neuspěl.
Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že na společenské pití je likér poměrně drahý, ale malá sklenička likéru pokojové teploty na těžký žaludek, podporuje trávení. Rychle se vám uleví.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "DOMÁCÍ OŘECHOVÝ LIKÉR"
Zkuste také
Reklama