Dnes je Sobota 27.4.2024 a svátek má Jaroslav | V databázi máme 4 808 receptů


Základní postupy sterilování

Základní postupy sterilování

Jednoduchým sterilováním při teplotě 85 – 100 stupňů C se zničí mikroorganismy a ovoce, zelenina nebo houby si zachovají svou chuť, vůni i barvu.

Aby se však kompoty, ovoce ve vlastní šťávě, sterilovaná zelenina a houby nezačaly kazit, musíme dodržovat základní postup. Když ho zvládneme, nic nestojí v cestě vytvářet ve sklenicích krásné kompozice chutí i barev.

Sterilace krok za krokem

1) Sklenice a víčka (i nová) umyjeme saponátem, opláchneme a vyvaříme. Pak je necháme okapat nebo usušíme v horké troubě. Nikdy je neutíráme. K umytí sklenic lze využít také myčku na nádobí.

2) Sklenice naplníme ovocem, zeleninou nebo houbami, zalijeme nálevem a víčko upevníme hlavicí nebo zašroubujeme.

3) Na dno zavařovacího hrnce naskládáme sklenice, zalijeme je nejméně do čtvrtiny, nejvýše do poloviny výšky vodou. Použijeme-li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Zkrátíme tak dobu zahřívání na teplotu potřebnou ke sterilaci, čímž se uchová více vitaminů. Hrnec zakryjeme. Vodu rychle uvedeme do varu a sledujeme teplotu a čas, které se u jednotlivých druhů ovoce a zeleniny liší.

4) Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme na podložku, která nesmí být studená. Můžeme je také ochladit doléváním studené vody do hrnce. Ta však nesmí přijít na sklenice, protože by praskaly.

5) Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž prověříme, zda víčka těsní. Zjistíme to i poklepem, měla by vydávat dutý zvuk.

6) Sklenice opatříme štítkem s názvem a datem a uložíme v suchu, temnu a chladu.

Ohodnoťte článek "Základní postupy sterilování"

Stav hlasování: 2.2/5 (523 hlasů celkem)

Reklama

Komentáře k článku

K tomuto článku je celkem 0 komentářů

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Vstupte do diskuse k článku Základní postupy sterilování ...


Poslední přidané recepty

Nejoblíbenější recepty

Poslední rady a tipy



Náhodné recepty

ReceptyNaDoma.cz na Facebooku



    Naši partneři:

  • Profesionální vývoj a správa webových aplikaci