Vánoční žerbó
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Zmrzlina
Autor: lucka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 3 282×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Vánoční žerbó ingredience:
náplň:
1 sklenka meruňkového džemu
200 moučkového cukru
200 g mletých ořechů
poleva:
5 lžic cukru
100 g másla
4 lžíce vody
1 lžíce kakaa
těsto:
1 špetka sody bikarbona
200 ml mléka
20 dkg droždí
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
250 g Ramy
2 lžíce cukru
Vánoční žerbó postup:
Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto.Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení.
Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta.
Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 min.V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení.
Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Vánoční žerbó"
Zkuste také
Reklama