Vánoční štola na drážďanský způsob
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Ostatní moučníky a dezerty
Autor: lucka
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 12 132×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Vánoční štola na drážďanský způsob ingredience:
Na jednu štolu potřebujeme:
1 kostka čerstvého droždí
100g cukru
1/4l vlažného mléka
550g polohrubé mouky
1 lžička soli
1 vejce
1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
1 špetka strouhaného kardamonu, muškátového oříšku a skořice
3-4 kapky hořkomandlové silice
200g másla
mouka na zpracování
100g rozinek
100g sultánek
3-4 lžíce rumu
70g kandované citronové kůry
70g knadované pomerančové kůry
150g nahrubo sekaných mandlí
50g nahrubo nasekaných loupaných pistácií
80g másla na pomaštění
moučkový cukr na pocukrování
Vánoční štola na drážďanský způsob postup:
Droždí, 1 lžíci cukru, 4 lžíce vlažného mléka a trochu mouky zpracujeme na kvásek. Dáme do tepla a necháme vykynout na dvojnásobek.Nahřejeme mísu. Do ní prosijeme mouku se solí a do středu vyhloubíme důlek.
Kvásek, zbylý cukr, zbylé mléko, rozkvedlané vejce, citrónovou kůru, koření a hořkomandlovou silici přidáme do důlku. Máslo rozpustíme a rovněž přidáme. Všechny přísady smícháme a zpracováváme tak dlouho, aby se těsto dobře oddělovalo od mísy.
Z těsta uválíme kouli, posypeme moukou a necháme přikryté odpočívat cca 30 minut.
Rozinky a sultánky omyjeme, okapeme a smícháme s rumem. Pak zapracujeme do těsta i kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, mandle a pistácie.
Těsto ještě jednou prohněteme, poprášíme moukou a necháme dalších 30 minut kynout.
Troubu zahřejeme na 190C. Těsto na pomoučeném válu lehce válečkem zploštíme na jedné straně. Silnější polovinu štoly přehneme přes slabší polovinu. Plech vyložíme papírem na pečení a štolu na něj položíme.
Štolu na plechu postavíme asi na 10 minut do chladu, pak pečeme asi 50-60 minut.
Po pečení potíráme horkou štolu rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se nespotřebuje.
Štolu okamžitě silně pocukrujeme moučkovým cukrem.
Doba a teplota pečení se mění podle velikosti štoly. Štola smí být jen světle žlutá, jinak se vysuší. Raději ji vyzkoušíme špejlí.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Vánoční štola na drážďanský způsob"
Zkuste také
Reklama