1) Do sladkých omelet místo části mléka přidáme kyselé mléko nebo podmáslí. Do slaných omelet pak nízkostupňové pivo.
2) Pokud chceme, aby omelety měly zlatavou barvu, přidáme do těsta trochu rozpuštěného másla.
3) Abychom omlety neměli příliš suché, pečeme je raději silnější a kratší dobu.
4) Z upečených slaných omlet můžeme nakrájet širší nudle a podávat je jako přílohu k masu. Sladké omeletové nudle podáváme s ovocnou šťávou.
5) Kromě omelet z litého těsta můžeme připravit i vaječné omelety bez tekutiny nebo jen s 1 lžičkou tekutiny na 1 vejce a bez mouky.
6) Při přípravě těchto druhů omelet platí pravidlo – omeleta se peče při vyšší teplotě a po minutě je hotová. Pečeme ji jen po jedné straně, spodní část má být opečená a vrchní mírně krémová.
7) Před dopečením můžeme omeletu posypat nastrouhaným sýrem, podušenými houbami, zeleninou nebo nakrájenými bylinkami a přeložit na polovinu.
8) Vaječnou omeletu lze připravit i na sladko a naplnit ji některou náplní na palačinky.
Recepty s omeletami:
Další recepty s omeletami zde