Švestkový koláč z bretaně
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Koláče, buchty, bábovky
Autor: Veruška
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 3 780×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Švestkový koláč z bretaně ingredience:
500 ml mléka,
3 velká vejce,
8 lžic (100 g) jemného krystalového cukru,
5 lžic (65 g)rozpuštěného másla,
1/4 lžičky vanilkového extraktu, nebo vanilkový cukr,
špetka soli,
120 g hladké mouky,
170 g vypeckovaných malých sušených švestek,
120 ml vody,
120 g hrozinek, nemusí být,
4 lžíce Armagnac, brandy, brandy ze švestek, nebo rumu,
Švestkový koláč z bretaně postup:
V mixeru smíchat prvních 6 ingrediencí. Přidat mouku a vše rozmixovat. Během mixování několikrát zastavit motor a setřít stěny nádoby. Přikrýt a dát do chladna na 3 – 24 hodiny.Do vody vložit švestky a hrozinky. Vařit je tak dlouho, až změknou a voda se téměř vypaří (asi 10 minut). Sem tam zamíchat. Sejmout s ohně a ovoce zalít alkoholem. Dlouhou zápalkou alkohol zapálit a při tom pohybovat nádobou. Alkohol nechat vypálit a ovoce vložit do mísy. Přikrýt a nechat stát při pokojové teplotě až 24 hodin.
Mřížku v troubě umístit do středu a troubu vyhřát na 190°C. Vymastit 20 cm kulatou (nebo oválnou) formu asi 5 cm vysokou. Na dno vystřihnout kruh z pečícího papíru a ten také vymastit. Formu vysypat moukou a vyklepnout její zbytek. Formu položit na plech.
Na moment znovu rozmixovat těstíčko a to nalít do připravené formy. Nahoru rozložit švestky a hrozinky. Péct asi 1 hodinu, kdy strany koláče se nafouknou a zapíchnutý nožík do středu je po vyjmutí čistý. Nachat úplně vystydnout.
Na plochý talíř položit pečící papír a ten pocukrovat. Nožíkem projet po stranách formy, aby se koláč uvolnil. Potom překlopit formu na talíř a sejmout ji s koláče, tak jako odloupnout pečící papír. Nahoru koláče položit servírovací mísu a vše dohromady otočit tak, aby strana co byla nahoře při pečení, byla opět nahoře. Koláč ještě pocukrovat a podávat.
TIP: Je důležité mít všehny ingredience pokojové teploty. Do koláče se může přidat i trochu skořice. Místo švestek můžete použít 140 g sušených třešní…také dobré.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Švestkový koláč z bretaně"
Zkuste také
Reklama