Oříškový perník
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Koláče, buchty, bábovky
Autor: lucka
před 15 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 2 komentáře zobrazeno 2 566×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Oříškový perník ingredience:
1 hrst rozinek
1 balíček vanilkového cukru
100-120 g vlašských ořechů
2 vejce
1 balíček kypřícího prášku do perníku
500 ml mléka
500 g polohrubé mouky
10 lžic oleje
2 lžíce medu
200 g cukru krupice
na ozdobu:
1 hrst vlašských ořechů
podle potřeby:
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
poleva:
80 g Hery
2 lžíce kakaa
2 lžíce vody
120 g moučkového cukru
Oříškový perník postup:
Do mléka dáme 10 lžic oleje, 2 lžíce medu a na mírném ohni zahříváme, dokud se med nerozpustí. Necháme prochladnout.Ořechy rozsekáme nadrobno tyčovým mixerem nebo umeleme. Zvlášť si nasekáme i hrstku ořechů na posypání polevy.
Mouku promísíme s cukrem, kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Do vychladlého mléka s medem rozkvedláme 2 vejce a přilijeme k mouce. Promícháme. Pak do těsta vmícháme namleté ořechy a hrst rozinek. Těsto nalijeme na hluboký, tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 minut dorůžova.
Příprava polevy: Do kastrůlku dáme 8 dkg Hery nebo másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vody a 120 g moučkového cukru. Za mírného ohřívání mícháme, dokud se ingredience nerozpustí a poleva nezíská hladkou konzistenci. Polevu pak ihned nalijeme na upečený perník, rozetřeme ji a ještě zatepla posypeme nasekanými oříšky.
Oříškový perník můžeme připravit i bez polevy, jen posypaný moučkovým cukrem.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Oříškový perník"
Zkuste také
Reklama