Obracený švestkový koláč s krémem
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Koláče, buchty, bábovky
Autor: Veruška
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 4 802×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Obracený švestkový koláč s krémem ingredience:
1 kg vypeckovaných švestek
cukr krystal,
vanilkový cukr
máslo
TĚSTO:
5 vajec
25 dkg cukru krupice
25 dkg polohrubé mouky
7 a 1/2 lžíce oleje
7 a 1/2 lžíce teplé vody
1/2 prášku do pečiva
KRÉM:
1 litr mléka
3 vanilkové pudinky
1/2 kostky másla
1 vanilkový cukr
trochu rumu
cukr podle chuti
Obracený švestkový koláč s krémem postup:
Plech vyložíme pečícím papírem, hodně pomažeme máslem a vysypeme cukrem.Švestky rozpůlíme, nakrájíme na měsíčky a hustě poklademe na pocukrovaný papír, podle kyselosti švestek ještě posypeme cukrem.
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak přikapáváme olej a teplou vodu.Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Těsto rozetřeme na švestky a dáme do předehřáté trouby.
Pečeme na 180°c asi 30 min.
Po upečení necháme chvíli vychladnout a obrátíme na druhý plech, aby byly švestky nahoře a opatrně sundáme pečící papír. Můžeme ještě posypat vanilkou.
Z mléka, pudinkových prášků, vanilky a rumu uvaříme hustý pudink a do horkého zašleháme máslo.
Necháme trochu vychladnout a rozetřeme na koláč.
Poznámka:
Koláč je moc dobrý i bez krému, třeba s kopečkem šehačky, takhle pečené švestky mají báječnou chuť.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Obracený švestkový koláč s krémem"
Zkuste také
Reklama