Ovoce odebere alkoholu jeho typickou chuť a tekutina přijme vůni ovoce, které je v něm naloženo. Rum, gin a brandy velmi dobře doplňují chuť letního nebo podzimního aromatického ovoce, třešňovice se výborně hodí k nakládání malin, ostružin a jahod, ale i ananasu. K hroznovému vínu a meruňkám je vhodná whisky. Zásadně nakládáme zcela zralé ovoce, nikoli přezrálé, které nedrží tvar.
Bobulové ovoce, meruňky a broskve nakládáme syrové, hrušky, jablka, švestky a ryngle je lépe nejdříve krátce povařit. Ovoce musí být vždy zcela zalité alkoholem. Před vzduchotěsným uzavřením je dobré odstranit případné bublinky.
Oblíbeným způsobem nakládání v alkoholu je postupné přidávání ovoce podle jeho dozrávání během celého léta nebo podzimu. Často se také ovoce současně zasypává krupicovým cukrem.