Křupavá perníková chaloupka
Zařazeno v kategorii: Recepty - Moučníky, dezerty > Vánoční cukroví
Autor: lucka
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 14 272×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Křupavá perníková chaloupka ingredience:
Na 1 chaloupku potřebujeme:
400g mandlí, oloupaných a velice jemně namletých
200g cukru
1 vejce
2 žloutky
špetka soli
Na sněhové hrudky:
1 bílek
trocha citrónové šťávy
50g moučkového cukru
lžíce jemně nasekaných pistácií, kokosu, barevných cukrových perliček
K válení a slepení:
hladká mouka
200g moučkového cukru
1 bílek
trocha kakaového prášku, skořice a cukru
Dále potřebujeme:
papír na šablony a sáček na zdobení s velmi malým otvorem
Křupavá perníková chaloupka postup:
Na chaloupku si nejprve připravíme šablonu z tvrdého papíru. Troubu si rozehřejeme na 175C a připravíme si plech.Z mandlí, cukru, vejce, žloutků a soli uhněteme hladké těsto a necháme asi hodinu odpočívat. Pak vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 0,5cm a vykrojíme podle šamlony jednotlivé díly chaloupky. Položíme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 minut. Díly necháme vychladnout na rovné ploše.
Mezitím vytvoříme z bílků makronky. Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh a přimícháme citrónovou šťávu a cukr. Bílkovou hmotu stříkáme sáčkem na zdobení na plech. Hustě vedle sebe tvoříme malé hromádky o průměru asi 1cm. Posypeme pistáciemi, kokosem a cukrovými perličkami. Při 100C asi hodinu sušíme v troubě.
Připravíme si směs na slepování. Moučkový cukr a bílek ušleháme. Obarvíme skořicí, kakaem a cukrem na barvu chaloupky. Hmotu vždy zakrýváme , aby neuschla.
Krátké švy stran chaloupky pomažeme hustě směsí na slepování a sesadíme dohromady. Poté přilepíme obdobným způsobem střechu, popřípadě ničím podepřeme, dokud vše nezaschne. Sněhové hrudky pak přilepíme stejnou směsí na střechu.
Fotografie
Ohodnoťte recept "Křupavá perníková chaloupka"
Zkuste také
Reklama