Zelné kynuté pagáčiky
Zařazeno v kategorii: Recepty - Bezmasá jídla a sýry
Autor: Veruška
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 7 127×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Zelné kynuté pagáčiky ingredience:
Náplň:
1 malá hlávka zelí (udušeného zelí má být 250 g)
1 lžíce hnědého cukru
5 lžic oleje
sůl a pepř
Těsto:
650 g hladké mouky
32 g droždí
1 lžička cukru
200 ml mléka
300 g uvařených brambor
200 ml kysané smetany
100 ml oleje
1 žloutek na potření
Zelné kynuté pagáčiky postup:
Zelí nakrájíme nadrobno, osolíme a necháme postát 15 minut. Do dostatečně velkého hrnce dáme rozpálit olej a přidáme zelí. Oheň stáhneme a na mírném ohni za občasného míchání zelí udusíme. Zelí má být měkké, ale taky ještě trochu křupavé. Zatím, co se zelí dusí, tak v osolené vodě uvaříme brambory. Pak je scedíme a rozmačkáme, přidáme kysanou smetanu, olej a vymícháme hladkou směs. Když je zelí měkké, přidáme cukr, opepříme a ještě chvíli smažíme za stálého míchání. Odstavíme a necháme pořádně vychladnout. Ze 100 ml vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Na dno mísy dáme bramborovou kaši, přidáme osolenou mouku, kvásek a dobře vypracujeme těsto. Pak přidáme ještě zbylé mléko, aby nebylo těsto příliš husté. Když už je těsto dobře vymíchané, tak přidáme zelí a promícháme. Těsto přikryjeme a necháme 20 minut odpočívat a kynout. Pak těsto vybereme a na dobře pomoučené desce propracujeme, opět necháme 20 minut odpočívat. Pak těsto rozválíme na tloušťku 2 cm a pomocí formičky vykrajujeme malé pagáčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pagáčky necháme ještě 15 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody. Povrch můžeme posypat kmínem nebo hrubou solí. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 minut dozlatista.Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Zelné kynuté pagáčiky"
Zkuste také
Reklama