Řecká musaka
Zařazeno v kategorii: Recepty - Bezmasá jídla a sýry
Autor: Veruška
před 14 roky Tisk receptu Tisk receptu do PDF Poslat emailem 0 komentářů zobrazeno 5 752×
Redakční tip:
Podpořte finanční gramotnost a přidejte se k projektu vzdělávání "Jsem finančně gramotný/á" na Facebooku.
Řecká musaka ingredience:
asi 700 g lilků
400 g brambor
300 - 400 g mletého masa
plechovka rajského protlaku nebo 350 g oloupaných rajčat
2 cibule
2 stroužky česneku
100 g strouhaného tvrdého sýra (nemusí být)
sůl, pepř, bobkový list
olej na smažení
Ingredience na přípravu bešamelové omáčky
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
450 ml mléka
1 vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek
Řecká musaka postup:
Očistíme lilky a brambory a nakrájíme je na plátky silné asi 5 mm. Lilek můžeme osolit a nechat 20-30 minut vypotit. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a prolisovaný česnek a za stálého míchání opékáme asi 8 minut. Poté přidáme rajský protlak (rajčata nakrájená na kousky), bobkový list, osolíme a opepříme. Přikryjeme a na mírném ohni dusíme asi 30 minut. Do vymazané pečící nádoby skládame ve vrstvách na sebe brambory, lilek a mleté maso. Můžeme posypat strouhaným sýrem.Nyní připravíme bešamelovou omáčku: máslo royehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku a mícháme asi 1-2 minuty, dokud jíška nepřestane pěnit, ale stále zůstává světlá. Poté postupně přiléváme studené mléko a metlou pečlivě rozšleháváme, aby se netvořily žmolky. Vaříme asi 10-15 minut (do zhoustnutí) a pak osolíme, opepříme a dochutíme trochou muškátového oříšku. Na závěr můžeme do omáčku rozšlehat vejce.
Připravenou omáčkou zalijeme ingredience v pečící nádobě a dáme do středně vyhřáté trouby péct asi na 40 minut do růžova. Vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout a podáváme.
Fotografie
K tomuto receptu nebyla nahrána žádná fotografie.Ohodnoťte recept "Řecká musaka"
Zkuste také
Reklama